PAX

Idag har jag roat mig med att "bygga" en garderob. Thea ska få en rejäl garderob i sitt rum från början så vi slipper köpa en ny senare. Jag vill kunna utnyttja hela garderoben nu när hon är liten och hennes kläder inte tar upp hela, så Charlies kläder ska också få vara där i så de får mer plats att leka på istället. Man kunde rita upp garderob på ikeas hemsida och sedan får man en inköpslista med alla delar. När klänningarna är längre (om hon vill ha klänningar) kan vi ta bort ett hyllplan och sedan kommer man även kunna ta bort fler för att kunna ha ännu längre klänningar i halva om man vill. Det gick inte att ha lådorna längst ner pga gångjärn till dörrarna så där nere blir det kanske skor eller något. Tre lådor var till barnen för strumpor, underkläder, badkläder och så får Charlie ha den smala delen och Thea den bredare eftersom hon har mer kläder som behöver hänga. 




Renovering

Hej!

Kom precis upp från källaren, har målat vårt nya soffbord. Fynda det på en loppis som låg brevid färghandeln när vi hämta tapeter till Charlies rum. Det var mörkbrunt men nu har vi slipat det och så målar jag det vitt. Ska även ha dekorplast i marmor ovanpå. 

Idag har jag börjat kika på tapeter till Theas rum, vi ska börja där så småningom. Just nu känner jag att jag vill ha en fondtapet med blommor, och sedan enfärgat resten av rummet, gärna något pastelligt. Men när vi kolla på tapeter till Charlies rum så ändra vi oss helt på färghandeln så håller det lite öppet. Jag vill i alla fall lasera golvet grått. Hon ska även få en ny garderob, hon har en inbyggd men den står dumt till och är dåligt utformad. Vi slår till stort på en gång och köper en rejäl paxgarderob som hon kan ha länge med hängande kläder och hyllor. 

Vi har även tankar på att låta barnen sova i Theas rum och ha Charlies rum som lekrum. De är för små för att egentligen behöva egna rum och vi tror att det skapar trygghet, jag tyckte det var jobbigt att sova själv som liten och de flesta vuxna föredrar ju att sova tillsammans. Märker vi att det inte fungerar är det ju bara att byta tillbaka och när någon av dem vill ha eget rum ändrar vi bara.  Vi gör därför om Theas rum till henne. En annan fördel är ju att man kan ha lugnare atmosfär i sovrummet och behöver inte städa lekrummet innan de lägger sig,  utan kan göra det i lugn och ro sen. 

Här är en favorit från Boråstapeter, har dock mer än en 😉... 


Efter förlossningen med Thea

Efter att Thea kommit ut satt vi bara och titta på henne. Länge... Sedan kom vi på att vi kanske skulle skicka bild och meddela familjen. Det hade ju dragit ut på tiden eftersom de ville att det skulle gå långsamt fram. Jag mådde mycket bättre denna gången och vi var otåliga på att komma upp till BB. Väl där tog det typ 10 min så var vi redan uttråkade igen haha. Ville ju egentligen bara åka hem till Charlie men eftersom risken att Thea skulle få skena var skyhög (ärftlighet, flicka, säte) så ville vi vänta tills hon blev undersökt av läkare. David åkte hem till Charlie för att sova med honom. 

Dagen efter kom han tillbaka efter att ha lämnat Charlie på förskolan igen. Så fick vi vänta på ronden.. det tog lång tid precis som sist men när doktorerna väl kom fick vi komma in tidigt. Eftersom vi var oroliga över höfterna och det faktum att hennes ena fot var sne först så blev hon undersökt flera gånger utav två olika doktorer, men det var inte minsta tvekan om att höfterna var stabila. Så skönt!  Äntligen kunde vi åka hem!  

Hemma väntade storebror med mormor och morfar som inte kunna hålla sig denna gången heller haha. Farmor och farfar var sjuka och hade åkt hem innan vi kom så inte Thea skulle bli smittad. Jag gick upp först och krama om Charlie och sedan kom David med Thea. Charlie ville hemskt gärna hålla men vi vågade givetvis inte låta honom hålla henne helt så mormor och morfar fick turas om att hjälpa till. De var i alla fall väldigt lika, med lite skiljande drag, sedan uppfattar vi även Thea som mer feminin med långa böjda ögonfransar osv. Ska bli så spännande att se hur hon kommer se ut sen, om de kommer fortsätta vara lika. 

Förlossningen med Thea

När Charlie kom hade jag sammandragningar i ett halvt dygn först, sedan gick slemproppen och sedan satte förlossningen igång några timmar senare. Med Thea fick både jag och David en konstig känsla av att hon inte skulle stanna i magen till bf. Sedan två veckor innan fick jag sammandragningar i ett halv dygn och morgonen efter gick slemproppen. Givetvis förvänta vi oss att förlossningen skulle komma igång då. Men nej! Gick o vänta o vänta o vänta, den där veckan kändes otroligt lång. Så på lördag kväll kände jag mig konstig men våga inte säga något till David. Klockan tre på natten vakna jag och hade värkar. Gick upp och ringde förlossningen som sa att jag kunde komma när jag var redo eftersom det var andra barnet. Väckte David men kände att vi kunde vänta lite med att ringa svärisarna för att ta Charlie. 30 min senare fick vi ringa dem ändå. Haha. 

Kl 5 på morgonen var vi inne på förlossningen. Tydligen är jag ovanligt lugn patient på förlossningen för de trodde inte jag skulle få stanna kvar men det var öppet 5 cm redan. En gång när jag hade värk och öppna ögonen satt barnmorskan och titta på mig med huvudet i händerna svinnära mig. Så intressant var jag tydligen. David kände igen henne som en av dem som ledde föreläsningen vi var på med Charlie så hon tyckte det var väldigt kul att vi hade gått den. Efter det kom läkare in för att se om hon fortfarande låg med rumpan ner, det gjorde hon. Jag kunde typ inte äta normalt i slutet för hennes huvud tog sån plats så jag gick ner i vikt istället för upp. 

Till skillnad mot Charlies förlossning försökte de inte skynda på denna, de tyckte jag bara skulle ligga där med ctg hela tiden. David fråga om han skulle flytta bilen men det behövde han inte för detta skulle nog gå fort. Jo tjena, när klockan var 11 var jag sjukt uttråkad och ville bara att det skulle göra mer ont så det skulle hända något.  En timme senare gick min önskan i uppfyllelse och de fick hämta in läkare för att se om det var dags (det måste vara läkare med vid sätesförlossning). Hon måste sjunka ner 5 cm till sa hon. Trodde hon skoja för jag kände att nu är det snart dags. Tre värkar senare skrek jag åt david att trycka på den jävla knappen haha. 

Barnmorskan kom och så tryckte hon på larmknappen så det börja tjuta och så kom massa folk springandes. Våran favoritläkare som jag skrev om dök upp, David vart så himla glad. Jag var lite för upptagen för att bry mig just då. Han var med och övervaka den andra läkaren i fall hon behövde hjälp. Tre krystvärkar tog det så var hon ute! Det kändes typ bakvänt att få ut henne så, väldigt knasigt. De fick hjälpa till att vrida runt henne fär att få ut huvudet, såg jätte konstigt ut såg sa David. Överläkaren tog över det sista och när han höll upp henne mot oss var min första tanke "Charlie". Vi hade förstått att hon skulle ha samma näsa efter profilbilden på ultraljudet men de var ruskigt lika. Thea mådde jätte bra, både innan, under och efter förlossningen. 

Ska skriva lite om bb och Thea och Charlies första möte också en annan dag. 



Graviditeten med Thea

Idag var jag nere i källaren och måla soffbord och lyssna på podd. Tjejerna i podden prata om förlossning och då kom jag på att jag har ju glömt att skriva ner förlossningsberättelsen med Thea! Jag hade massa nytta av den jag skrev med Charlie och det är ju kul att ha den att gå tillbaka och läsa,  hade glömt hälften ju. Så jag tänkte göra tre delar, börjar med från innan förlossningen eftersom det hände så mycket där, lite därför jag sluta skriva för det var rätt mycket oro och ville inte tänka för mycket på det. 

Minns inte hur mycket jag skrev om det men barnmorskan på mvc upptäckte ju i alla fall i typ vecka 25 att magen växte dåligt.  Fick en återbesökstid två veckor senare och då hade inte magen växt något alls på den tiden. Så hon boka in oss på ultraljud dagen efter. Tack och lov hitta hon hjärtljud så vi visste att bebisen levde i alla fall men vi var ju svinoroliga. Speciellt dagen efter när man hunnit smälta allt. Jag minns att jag bröt ihop inne hos min närmsta chef när jag var där inne och skulle berätta att jag var tvungen att åka iväg en sväng. Ultraljudet visa att bebisen var liten men mådde bra, vi var tvungna att gå och följa upp så hon växte, ultraljud varannan vecka och ctg för att lyssna på hjärtljud varje vecka på specislistmödravården. De trodde dock att hon vägde mer än uträkningen visa för att hennes huvudform inte var samma som standard i magen, det var mer avlångt, precis som jag och Theas morfar har. Hon låg ändå en bra bit under nedre gränsen. 

Förutom att Thea var pluttig så hade jag jätte mycket migrän. I slutet hade jag migrän varje vecka. Blev dålig på jobbet flera gånger så de fick följa mig till tåget för jag var helt vimsig, såg typ inget osv. Det känns typ som man är under vatten, allt är lite oklart och det är inte lätt att koncentrera sig på att sätta sig på rätt tåg då. Till slut råka jag ha migrän en gång när vi var på sjukhuset och när de fick se hur dålig jag var fick jag andra piller. Hann dock inte använda dem innan hon kom och migränen sluta. 

När vi gick på alla de där ultraljuden såg de även att Thea inte hade vänt sig. Vi gick och vänta och vänta men hon vägra envist att vända på sig. Till slut sa de att om hon inte vände sig våga de nog inte göra vändningsförsök för vattenmängden var på gränsen och då skulle det bli planerat snitt. Jag ville verkligen verkligen verkligen inte göra snitt men det kändes ännu värre med sätesförlossning efter allt man hört. I alla fall, lagom tills jag vant mig vid tanken var det dags för nytt besök med ny doktor. Han tyckte inte alls att vi behövde snitta, det var inga problem med sätesförlossning, helt onödigt med vändningsförsök trots att det enligt honom inte var några problem med det heller. Jag och David var helt förvirrade och försökte ställa frågor som varför de andra hade sagt så då. Hans motivering till varför det var bäst var ungefär helt enkelt att det var bäst för att han tyckte att det var bäst. Till slut för att vi inte visste varken ut eller in bestämde vi oss för vändningsförsök, hade lust att både slå honom och börja gråta när vi gick därifrån. 

Vändningsförsök gör man på förlossningen. Vi var där hela förmiddagen eftersom de var andra mer akuta fall före. Till slut kom samma läkare vi träffa första gången vi var på specialistmödravården, det kändes genast mycket bättre då. Råka även vara chef över förlossningsläkarna. Det gick inte att vända på Thea, det lyckas bara i cirka hälften av alla försök. Men vi fick ställa hur mycket frågor vi ville och han förklara lite mer kring sätesförlossning och efter att vi gick därifrån kändes det mycket bättre! Efter detta behövde vi inte gå på mer kontroller för hon hade lagt på sig så hon låg på nedre gränsen istället för under, de trodde att hon skulle väga 2800 g som fullgången. 

Nästa del kommer i morgon! 

Tygblöjor

Fy vad länge sen det var jag var inne här. Thea har ju kommit ut och hunnit bli nästan fyra månader... men nu skriver jag på platta istället för dator så kanske kommer igång igen, vem vet. 

Idag har jag tänkt skriva om en sak som tagit upp mycket av mina tankar senaste dagarna, nämligen tygblöjor. När Charlie var liten tänkte jag också på det efter jag och brosan hade tygblöjor men eftersom vi bodde i lägenheten då kändes det så bökigt med tvätt osv. Nu finns inga ursäkter. Så jag har läst på massa om modeller, rutiner och fått massa tips. Nu är det två olika sorters blöjor på väg hit för att vi ska testa. David är lite tveksam till detta men det beror nog mest på att han inte är så insatt i hur det funkar än. Läste någonstans att det tar 500 år för ett barns blöjor att brytas ner, låter ju jätte hemskt! När man har tygblöjor behöver man typ 24 st och man reglerar storlek med massa knappar på blöjan så de kan ha samma hela blöjperioden. Kör man även med EC så blir det även mindre blöjor använda. Så ja, nu ska vi prova i alla fall. Tygblöjor är fina tycker jag med mer färg och gulliga mönster, men tar ofta lite större plats varför man kan behöva gå upp storlek i body tidigare. Annars känner barnet att det är blött så barn med tygblöja blir ofta blöjfria tidigare samt att det är mer skonsamt för bebisrumpan. Enda nackdelen är väl extra jobbet med tvättningen men det blir betydligt billigare. 

Föresten, EC innebär att man lär känna bebisens vanor. T ex brukar bebisar göra sina behov efter att de ätit och efter att de sovit. Om man då sätter dem på potta, handfat eller toalett och låter dem göra sina behov där så sparar man en blöja. Man ska även göra samma ljud varje gång så de lär sig att associera ljudet med aktiviteten så kan de kissa på kommando sen. Tycker detta är jätte spännande,  längtar efter paket ;) Charlie kommer också få prova, fungerar det bra får Thea hans blöjor också sen.